Storstilt båtaksjon i pinsen
I forbindelse med pinsehelgen vil Tolletaten i samarbeid med Kystvakten gjennomføre en større kontrollaksjon langs kysten for å møte lystbåttrafikken.
Ved fint vær er det mange som benytter pinsehelgen til å komme seg på sjøen. For å møte trafikken øker nå Tolletaten sin tilstedeværelse til sjøs, i en samarbeidskontroll med Kystvakten.
Kontrollaksjonen vil strekke seg fra Halden til Langesund, med et fokus på trafikken blant fritidsreisende.
- På sjøen er det ingen rød og grønn sone som de reisende er vant til når de passerer grensen andre steder, men det er de samme reglene som gjelder til havs som på land. I samarbeid med Kystvakten får vi dekt et størst mulig område, slik at vi får informert og kontrollert båtfolket som krysser grensen i pinsen, opplyser områdeleder i Tolletaten, Tim Gurrik.
Det forventes knallvær og dermed stor aktivitet på sjøen i pinsen. For å møte trafikken øker nå Tolletaten sin tilstedeværelse til sjøs, i en samarbeidskontroll med Kystvakten.
Avhengig av godt samarbeid
Under årets pinseaksjon vil grensen dekkes av fartøy fra både Kystvakten og Tolletaten for å observere og kontrollere den grensekryssende trafikken til sjøs. Kystvakten stiller på sin side med to av deres større fartøyer, KV Nornen og KV Tor.
- Norge har verdens nest lengste kystlinje, og sjøen er vår viktigste transportvei for frakt av varer. Med titusenvis av havneanløp hvert år trenger vi gode rutiner og godt samarbeid mellom statlige aktører for å regulere det som kommer inn til landet.
- Kystvakten har et meget tett og godt samarbeid med Tolletaten. Kystvaktfartøy spredd langs hele kysten støtter Tolletaten hyppig der det trengs på ulike oppdrag, forteller kommandør Oliver Berdal, sjef Kystvakten.
Tolletaten og Kystvakten har et tett samarbeid. Gjennom pinsen vil de samarbeide for å sikre kontrollen på det som krysser grensene langs sjøveien.
Ikke alle følger regelverket
Som i tidligere år blir det et fokus på å informere publikum om regelverket knyttet til reparasjoner av lystbåter i utlandet og plikten til å fortolle varer over kvoten.
- Vi vet at det er mange som benytter seg av muligheten til å gjennomføre reparasjon eller oppgraderinger av lystbåten sin i utlandet, og vi opplever jevnlig at det forekommer forsøk på å unndra seg merverdiavgift. Derfor er vi opptatt av å opplyse båtfolket om hvilke regler som gjelder på sjøen, avslutter områdeleder Tim Gurrik.
Til redaksjonen
Media er velkommen til å møte Tolletaten og delta under deler av aksjonen. Tolletaten vil bistå med bilder og video fra aksjonen. Kontakt presseansvarlig Julie Vissgren for avtale om deltakelse, mottak av bilder og video eller hvis du har andre spørsmål om pinseaksjonen.
Julie Vissgren, senior kommunikasjonsrådgiver
E-post: [email protected] | Telefon: 404 84 068
Regelverk på sjøen du må kjenne til
- Kvotereglene gjelder også når du krysser grensen til havs. For å være sikker på at du er innenfor kvoten kan du benytte Kvoteappen. Du kan også fortolle varene direkte i appen før du passerer grensen til Norge. Blir du stoppet i tollkontroll viser du bare frem kvitteringen på fortollingen i appen.
- Gjennomfører du reparasjoner på båten din i utlandet og har vært ute av landet mindre enn 24 timer, skal du deklarere reparasjonen for Tolletaten dersom den koster mer enn 3 000 kroner. Har du vært ute av Norge mer enn 24 timer er verdigrensen 6 000 kroner.
- Har du kjøpt fritidsbåt i utlandet må du betale 25 prosent mva. av totalverdien ved import. Tolletaten kan sjekke om fartøyet ble fortollet da det ankom Norge første gang.
- Alle båter med en lengde på skroget fra 2,5 til 24 meter og vannscootere skal være CE-merket. Unntaket er båter som var i bruk i et EU/EØS-land før 16. juni 1998. CE-merking er et bevis på at båten oppfyller visse krav til helse- miljø og sikkerhet i EØS-området.
Hva gjør du om du møter på Tolletaten til sjøs
Reisende i lystbåt som har varer å fortolle, enten det er alkohol, tobakk over kvoten eller «vanlige» varer over verdigrensen, plikter en å deklarere disse når de ankommer tollområdet. Det kan f.eks. gjøres ved å:
- Laste ned kvoteappen og fortolle varene når dere passerer grensen.
- Uoppfordret deklarere varer og reparasjoner for fortolling når dere møter Tolletaten til sjøs.
- Ta direkte kontakt med nærmeste tollsted i kommunen du går i land. Oversikt over tollsteder og åpningstider finner man her.
Oppdatert: 25.5.2023